Bloem verzorging

We stellen onze boeketten samen met grote zorgvuldigheid en de beste kwaliteit verse bloemen. Voor een lang & gelukkig bloemenleven is dit ons verzorgingsadvies:

1. Kies een schone vaas die past bij het formaat van het boeket. Liefst een verhouding van 1 op 2: een boeket van 50cm in een vaas van ± 25cm. In een glazen vaas groeien bacteriën minder snel dan in bijvoorbeeld porselein.

2. Vul de vaas voor een derde met lauwwarm* water van ongeveer 25 graden. Op deze temperatuur kunnen de bloemen het water sneller en beter opnemen.

3. Voeg voeding toe aan het water. In onze zakjes zit een afgemeten hoeveelheid glucose en chloor.

4. Laat het bindtouw om het boeket zitten. Zo blijft de compositie van het boeket sterker en de uitstraling langer mooi.

5. Snijd de bloemenstelen schuin af en haal alle bloemblaadjes die onder de vaasrand zitten weg. Hoe meer blad op de stengel, hoe minder water er bij de bloem kan komen en hoe sneller bacteriën groeien. Zet de bloemen in het water.

6. Zet de vaas niet in direct zonlicht, op de tocht of in de buurt van rijpend fruit.

7. Vul de vaas dagelijks bij met water en ververs het elke drie dagen helemaal, op warme dagen om de dag. Snij de stelen na drie dagen ook opnieuw af.

8. Als het boeket na een tijdje is uitgebloeid, kun je de bloemen die nog mooi zijn in een klein vaasje zetten of op een schoteltje leggen om te drogen. Zo kun je er zo lang mogelijk van genieten. Kom langs, bel of mail ons als je wil overleggen. 

Uitzonderingen:

  • Voorjaarsbloemen zoals tulpen, hyacinten en narcissen hebben liever koud water en hebben minder water nodig dan een derde van de vaas. Een laagje waarin de stelen net onder water staan is dan voldoende. Controleer regelmatig of je het water moet bijvullen.
  • Bloemen met een houtige / harde steel zoals bloesemtakken, hortensia en zonnebloemen gedijen juist beter op heet water, omdat deze stelen lastiger water opnemen. Hetzelfde geldt voor bloemen die ‘melken’ oftewel een wit vloeistof afgeven, zoals euforbia. De regel is hoe harder en houtiger de steel, hoe warmer het water moet zijn. Heb je een boeket waar verschillende voorkeurstypen in voorkomen, hou dan de lauwe temperatuur aan.